Probiotyki naturalne


 

Czym są probiotyki naturalne?

Naturalnymi probiotykami nazywamy produkty spożywcze wykazujące właściwości probiotyczne, czyli takie, które w swoim składzie zawierają żywe kultury bakterii. Do naturalnych probiotyków należą do kiszonki i produkty fermentowane, jogurty naturalne. Jednak produkty ze sklepu nie zawsze się sprawdzają – jogurt można uznać za naturalny probiotyk dopiero, jeśli zawiera minimum 10 mln bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus na jeden gram – dlatego warto przygotowywać je samodzielnie w domu.

Gdzie probiotyki występują naturalnie?

Do probiotyków naturalnych można zaliczyć kiszone ogórki, kapustę kiszoną, kwas chlebowy, a także produkty mleczne – kefir, maślanka, jogurt naturalny. Obecne w tych produktach pałeczki kwasu mlekowego są doskonałym sposobem na wzmocnienie organizmu czy poprawę pracy jelit. Dla osób z nietolerancją laktozy równie dobrze sprawdzi się naturalnie fermentowany ocet jabłkowy i fermentowane produkty sojowe – tempeh, miso, sos sojowy. Probiotyki naturalne w odpowiednich ilościach są równie dobrym sposobem na uzupełnienie swojej diety w dobre bakterie co probiotyki dostępne w aptekach.

Czy probiotyk naturalny jest lepszy?

Choć bakterie zawarte w naturalnych probiotykach mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, nie możemy kontrolować ich rozwoju w czasie przechowywania. Nie wiemy też dokładnie jakie bakterie rozwijają się w procesie fermentacji i czy wszystkie są dobre dla zdrowia. Większość naturalnych probiotyków nie zawiera też wystarczającej ilości bakterii. Dlatego mimo wszystko powinniśmy uzupełnić dietę w przebadane wcześniej produkty probiotyczne. Jeśli szukasz naturalnego rozwiązania, skorzystaj z naturalnych napojów probiotycznych, które posiadają dokładnie opisany, wyselekcjonowany zestaw szczepów bakterii o specjalnym przeznaczeniu dla różnych grup – sportowców, osób po chemioterapii czy dzieci.